Doorgaan naar hoofdcontent

Spelen versus creativiteit en je oncomfortabel kunnen voelen

Spelen versus creativiteit en je oncomfortabel kunnen voelen

"Hoe krijg je mensen weer aan het spelen?"vraagt de interviewster Kim Coppes in het bijgevoegde interview ( van 7dtv uit 2016) aan Mark Mieras.
"Mensen mogen fouten durven maken, minder hoge eisen, zich oncomfortabel voelen, zelfs conflicten durven laten te ontstaan"... En.."een efficiente organisatie voelt veilig maar gaat op den duur minder durven, minder uitproberen en dus minder effectief worden."

Ik heb voor u gegoogeld op het internet naar liefde, creativiteit, spelen, efficiëntie en hersenen. En kwam Mark Mieras (wetenschapsjournalist) regelmatig tegen.
Hele interessante woorden in dit interview en herkenbaar in mijn werk.
Hij zegt: Creativiteit is ook ruimte geven om creativiteit te laten gebeuren. "Durven niet te weten".



https://www.7dtv.nl/aflevering/842/mark-mieras-wetenschapsjournalist-het-is-van-groot-belang-dat-we-blijven-spelen
Vorig weekend had ik een opdracht op een fabriek. Volwassenen, mannen gingen uitvinden met motortjes, aandrijvingen van muizenvallen elastieken en wielen. Het was bijzonder om te zien hoe een aantal het spelen meteen oppikten, voorzichtig door elkaar meegetrokken werden en zich lieten uitdagen tot het spelen en uitvinden met hun ideeën, samenwerking en de materialen. In de lichtelijke ongemakkelijkheid van de mannen in een andere context dan hun dagelijkse fabriekswerk werd er genoten. Ik hoop dat er een goed vervolg uit komt. Zoals de Googlemedewerkers en andere medewerkers in inventieve bedrijven voortdurend worden gestimuleerd tot denken, tot creëren en tot spel.

Afgelopen week ben ik begonnen met mijn werkplaats wat op te ruimen. Met behulp van enkele cursisten.
"Niet teveel" riepen andere cursisten afgelopen week. "het is juist zo heerlijk hier dat je alles uit kunt proberen, er zoveel mogelijkheden zijn."Maar in de effectiviteit van creatieve prikkels werd ikzelf overprikkeld en was het dus niet meer effectief. tijd om in ieder geval het stof te verwijderen.

Ook mijn eigen soms oncomfortabele gevoel omdat ik nieuwe deelnemers niet een kant en klaar "zo hoort het"pakket aanbied. Afgelopen jaar zijn er ook deelnemers vertrokken. Mijn regelmatige antwoord: schets, kijk om je heen, zoek het op in de buitenwereld, klooi, probeer, werd verontwaardigd van de hand gedaan. Maar mijn werkplaats is een plaats van ideeën, van spelen, van uitproberen en mogen falen. Er kwamen weer meer deelnemers voor terug. De een durft eerder te spelen, te klooien en uit te proberen, te falen dan de ander. Geef jezelf de kans en de tijd.

Luister het interview; het is boeiend, interessant en inspireert tot een oncomfortabel maar vooral spelend en uitproberend 2020!

Reacties

Populaire posts van deze blog

klei in de oven biscuit gebakken

(Zie voor cursus ook Cursus klei volwassenen en Cursus klei kinderen op mijn nieuwe site) De laatste klei werkstukken staan in de keramiekoven. Vannacht hebben ze tot 950 graden staan bakken. Wijnbekers, schalen, kopjes, "schilderij", en werkstukken van de laatste kinderworkshop bekers maken. Het is altijd spannend om de oven aan te hebben. Zeker werkstukken uit kinderworkshops kunnen nog wel eens lucht bevatten waardoor ze in de oven uit elkaar knappen. Knallen eigenlijk.. kinderen hebben hun eerste lesje natuurkunde te pakken als ze vol ontzag tijdens de kleiles aanhoren hoe lucht in de klei uitzet als het warm wordt en de klei uit elkaar kan knallen als er geen opening in de klei zit waar de hete lucht uit kan. Prachtig! (Ongeglazuurd groepswerkstuk kinderen.)

Hoe klein is mijn brein

Zie ook de cursus Cursus om op nieuwe ideeën te komen op mijn nieuwe site.  Voor mensen met een Tomtom: Hebt u wel eens de Tomtom op "vermijd snelwegen" gezet? Ik doe het als ik tijd over heb. Of als ik met mijn dochter op vakantie ben. dan laten we ons leiden langs kleine wegen, dorpen, midden door steden, velden.  We zien veel meer dan wanneer we op de snelweg gebleven waren. Zelfs op korte routes. Onverwachte zandpaden, fruit en groente langs de weg. (Onverwachte wegen: in de smorende hitte Antwerpen niet uit kunnenkomen..) De Italielei :-) Hoe is de wereld als je steeds dezelfde route neemt? Varieer van route en u ziet ineens andere dingen. Varieer eens van standpunt, varieer van tijd. Lucht uw gedachten door eens alles op z'n kop te zetten. Hoe klein is ons brein? Welk enorm prachtig denkterrein en observatievermogen ligt ongebruikt in uw hersens? Niet omdat het niet functioneert maar omdat u de deur nog niet had opengedaan. Ik las afgelopen w

De zon is blauw Werkplaats der ideeën

Mijn werkplaats is verhuisd. Vossemeerstraat 34 in Lelystad. In de dependance van de basisschool. Naast de Modevakschool van Lelystad.  Ik heb een heel ( leeg) klaslokaal tot mijn beschikking. Vanuit mijn nieuwe locatie draait natuurlijk alles om inspiratie en ideeën. Hoe krijg je een nieuw idee, zelf geinspireerd worden om ideeën te bedenken, uitvinden, ontdekken, hoe kun je iets zélf doen, en ook hoe kunt je zelf verschillende nieuwe ideeën bedenken? Door creatief te blijven denken, jezelf uit te dagen train je je creativiteitsspier en word je er steeds beter in. Durf ook fouten te maken! Er is ruimte om de technieken van de klei te leren ( klei-les) om vrij te werken ( atelieruren klei) om geinspireerd te worden met verschillende materialen en bijzondere opdrachten om je eigen creatieve proces los te peuteren( cursus nieuwe ideeën). Voor kinderen is er ruimte om klei te leren ( klei-les en zélf) of om allerlei technieken uit te vinden en ontdekken uitproberen. Motortjes, krac