Doorgaan naar hoofdcontent

Denksels en mijmeringen

Het cursusleven met een strippenkaart in de Werkplaats der Ideeën is als een broeinest van inspiratie.
Ik heb het boek van Dick Swaab van de bieb gehaald.Ons creatieve brein. Vorige week appte een deelneemster van de Strippenkaart het me door. Zij had het gekocht en schreef me er alvast een zin van de eerste bladzijde uit door.
Het boek is onverwacht dik. Ik verheug me erop het te lezen.
En zo loop ik ook rond met een boek dat ik weer aan een andere deelneemster wil uitlenen en cursisten lenen weer boeken van mijn boekenplank. Een andere cursist wijst mij op een leuke aflevering van vorig jaar BBC: Voor als je niet kunt wachten tot donderdagavond als de Great Pottery Throw Down weer op BBC 2 is ( om 9 uur) hier alvast een aflevering van vorig jaar:  Zie  Great pottery Throw Down wasbak

Vervolgens komen twee nieuwe bezoekers koffie drinken, zij hebben metalen restmateriaal uit de fabriek meegenomen. Daarmee laten ze zich inspireren tot ideeën om te maken.  Ze opperen het idee om een groepsapp op te zetten om af en toe een product-dilemma voor te leggen en gezamenlijk over te buigen.

Dat gebeurt eigenlijk al tijdens de lessen. Er wordt zeer veel over en weer geïnspireerd. Over de klei, over andere dilemma's. Ook omdat men zelf kan bepalen op welke dagen men aan het werk gaat en daardoor verschillende deelnemers treft. 

Afgelopen weekend was ik aan het werk in het Nieuw Land Erfgoed Museum in Lelystad.  En ook hier inspireerde men elkaar met enthousiasme nieuwsgierigheid en ideeën.
Men kon zich met alle fantasie voorstellen dat de voorwerpen járen geleden gemaakt waren en archeologisch opgegraven waren in de loop der jaren. Een tandenbakje, een paar bijzondere grote schalen, een theepotje, een heel bijzonder bakje met deksel,  prachtige hoge kannen die zo uit de prehistorie zouden kunnen komen.  Kleine bakjes die intensief bestempeld werden met kleine stukjes harde klei of met de vingers.  Ik had zo min mogelijk modern klei-gereedschap mee.

Men kwam door de zachte klei in aanraking met de zwaartekracht. Op de dunne nog zachte wanden zakten hoge werkstukken scheef. Men raakte geinspireerd door wat er te zien was in het museum.

Het creeëren, het maken, het genieten en ondertussen ideeën langs laten komen.
Zou je bewust ideeën vast willen houden. gebruik willen maken van de serendipiti?  De ideeën die ontstaan zonder dat je er naar op zoek bent? Dan zou je een papier naast je werk kunnen leggen om tijdens het werk op te schrijven wat je hoofd passeert.. het werkt voortreffelijk. Bijna mediterend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van draakje naar frustratiedraakje

Hoe ontstaat een idee: ( een van de 1000 mogelijkheden) Een onaf/ ruw idee:  *Het draakje Ik had oersterke draakjes als spaarpot gemaakt. Het geld kan er wel in maar nooit meer uit; slechts met sloophamer en veiligheidsbril. In Amerika zou dit voor de rechter gesleept worden; levensgevaarlijk. Net zoals met de Mac Donalds en hete koffie. Ik piekerde me al weken suf waarom ik de draakjes toch leuk vond maar niet wilde verkopen; er mist iets. Ze stonden op de plank te wachten op een beter idee. Afstand: *Een uitgeschoten emotie : Ik nam afstand en ging naar een netwerkbijeenkomst voor vrouwelijke ondernemers. Een  bijeenkomst over Zichtbaarheid terwijl ik me die dag op het dieptepunt van mijn hormonen voelde. Huilerig, vette haren, ongesteld moeten worden. In een omgeving met pratende vrouwen zat ik vooraan in de lezing op een te kleine stoel waar ik mijn lichaam in gevouwen had. Niet wetend waar ik mijn benen moest laten, mijn sokken zakten af en mijn lange ...

Techniek

(Zie ook Kinderwerkplaats op mijn nieuwe site) Ook in mijn technieklessen vind ik het belangrijk dat men worstelt met zijn eigen ideeën. Wat er in je hoofd zit is gewoon goed! Vanmiddag een workshop techniek aan kinderen van groep 5 en 6 van de basisschool in Lelystad gegeven. Hoe werkt dit, hoe zou dat opgelost kunnen worden. Hoe werkt eigenlijk de schroevedraaier, waar dient de plus en de min voor op de batterij, hoe krijg ik een motortje aan de praat? Kinderen geven elkaar aanwijzingen, overleggen met elkaar. Ik houd ervan om een les uit te denken op te zetten en uit te voeren. Prachtig om het enthousiasme te zien waarmee kinderen een batterij en een motortje uitproberen zelfs terwijl de les al afgelopen is. Met fabrieksrestenmateriaal van Scrap XL uit Rotterdam   Crafts, koffie en klei Lelystad vakantieactiviteiten  Kinderwerkplaats

klei in de oven biscuit gebakken

(Zie voor cursus ook Cursus klei volwassenen en Cursus klei kinderen op mijn nieuwe site) De laatste klei werkstukken staan in de keramiekoven. Vannacht hebben ze tot 950 graden staan bakken. Wijnbekers, schalen, kopjes, "schilderij", en werkstukken van de laatste kinderworkshop bekers maken. Het is altijd spannend om de oven aan te hebben. Zeker werkstukken uit kinderworkshops kunnen nog wel eens lucht bevatten waardoor ze in de oven uit elkaar knappen. Knallen eigenlijk.. kinderen hebben hun eerste lesje natuurkunde te pakken als ze vol ontzag tijdens de kleiles aanhoren hoe lucht in de klei uitzet als het warm wordt en de klei uit elkaar kan knallen als er geen opening in de klei zit waar de hete lucht uit kan. Prachtig! (Ongeglazuurd groepswerkstuk kinderen.)